Fem år sedan Gudrun hälsade på

Lördagen den 8 januari för fem år sedan kom damen Gudrun på besök och röjde runt rejält. Som värst var det kring 20-tiden då vindbyar på 33 m/s uppmättes och detta fick jag uppleva utan stöd av det lilla livet som den kvällen satt på SOS Alarm och hade lite annat att tänka på. Strömmen försvann men just då anade jag inte att det skulle dröja 5 dygn innan den åter flödade i ledningarna. Det visade sig att vissa andra hushåll fick uppleva 25 dygns strömlöshet så vi var ändå lyckligt lottade. Mitt starkaste minne är att jag knappt kunde öppna dörren på sydsidan när det var som värst och att de stora föntren på västsidan bågnade oroväckande. Kommer ihåg att jag funderade på hur jag skulle göra när dom gav vika vilket jag var övertygad om att dom skulle göra. Det gick nämligen inte att gå ut om man inte var självmordsbenägen men nu redde det hela ut sig. Jag kan dock fortfarande komma ihåg känslan och vet än idag inte hur jag skulle fixat det.

I Strandhuset var det till en början ganska mysigt med mycket levande ljus, spel och ett glas rött. Hela tiden med ett öra i den batteridrivna radion på jakt efter besked om när strömmen kunde tänkas återvända. Efter ett par strömlösa dagar fanns det dock inte så mycket mys kvar, bara jobb med att hålla huset uppvärmt och fixa lite kaffe i morgonmörkret på Trangiaköket. Här får ni lite data om stormen som stadsborna knappt märkte av:

  • 400 000 hushåll blev strömlösa.
  • 2 000 mil elledning skadades.
  • 200 000 teleabonnenter blev utan telefon.
  • 75 miljoner skogskubikmeter skog föll (250 miljoner träd, värsta trädfällningen på 100 år).
  • Medelvind 10 – 29 m/s, Byvind 42 m/s
  • >10 000 samtal fick SOS ta emot de första 24 timmarna.

Nästan exakt på dagen två år senare hälsade stormen Per på men det var bara en nysning jämfört med Gudrun. Och idag är elledningarna nedgrävda runt omkring oss så det kom i alla fall något gott ut av damen Gudruns besök.

1 Kommentar.

  1. Hu ja, det är inte kul att vara skogsägare! Undrar hur det gick för Agne, i Broby? Kom att tänka på honom. Dem hade ju mycket, mycket skog….

    Natt, natt..

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *