White Christmas

Strandhuset i vinterskrudAltanens nya look gillar viFåglarnas något skamfilade hus i vinterskrudSnötäcket fylldes på med ca en decimeter i går kväll när flingorna dalade ner lugnt och stilla. Efter att ha skottat rent, så att det lilla kära livet enkelt skulle kunna ta sig in efter att ha knegat ett arbetspass, såg det ut så här. Hon möttes inte bara av vinternattens stillhet utan också med lite ångande glögg, pepparkakor och ädelost. Undrar om jag inte skämmer bort henne lite väl mycket? Den lilla damen fick också se ett annorlunda sken på altanen där en ljusslinga som blev över lindats runt altanräcket.

Dom vita vinterdagarna fortsätter och det betyder att båten får fortsätta vara fastfrusen i isen ett bra tag till men det har ju hänt förr. Och visste ni att i gammal nordisk folktro omges julafton och julnatten av del magi och skrock, till exempel:

  • sägs bland annat djuren kunna tala.
  • ska gårdstomten till exempel ha lite av risgrynsgröten utsatt till sig. Får han inte den kan han bli svår att tas med under det kommande året.
  • likaså är det bra att sätta fram öl på bordet till änglarna, så kallad änglaöl.
  • den som får mandeln som finns i gröten blir först gift.
  • helst ska ljusen brinna hela natten, annars förebådar det dödsfall.
  • att under julnatten återvände de dödas själar till sina hem varför man satte fram mat åt dem

Det finns också vidskepelse som säger att man på olika sätt kan se sin tillkommande under just julaftonskvällen, bland annat om man tittar i två speglar, en bakom sig och en framför sig. Den tillkommande kan också speglas i en vattenkälla.

Ja, jisses vad dom kunde hitta på…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *