Snok söker kontakt

snok1snok2För en gammal stadsbo känns det ibland nästan som att bo i en djurpark där fåglar, fiskar, ekorrar, igelkottar, mullvadar och även snokar hör till vardagen. Den här lilla krabaten hade letat sig upp till huset häromdagen och hade vissa besvär att kravla sig fram på stenytorna. Vi är nu ganska vana vid att se en och annan snok ta sig en simtur vid bryggan, dock inte detta ganska färska exemplar, men har inte tidigare sett dom ta sig en tur upp till huset. Måhända var den lite sällskapssjuk, speciellt rädd var den i alla fall inte.

Hustrun är en sann djurvän och väldigt förtjust i våra snokar, alla grannar delar dock inte den entusiasmen, och när den gamle stadsbon tog sig an ormen tyckte jag mig skymta beundran i del lilla livets blick. Jepp, det är faktiskt mina händer som syns. Hmmm, det är väl en snok? Jag kan lugna er med att den varsamt återbördades till sin naturliga miljö.

5 Kommentarer

 1. Peter

  Visst är det en snok, runda pupiller och stora fjäll på huvudet, medans huggormen är vertikala samt små fjäll. Men för historiens skulle kan vi säga att du var helt ovetandes 😉

 2. Känns tryggt 😉

  • Christina

   Hej!
   Vi fann 2 st exakt likadana “snokar” hos oss idag. Eftersom de är så små, är det ungar? I så fall, hur många ungar kan det finnas runt om? Du förstår att ormar är inget som jag tycker om, nästan så jag längtar efter snö och is. Fick en hagelskur idag, så snön är nog inte långt borta.
   Tacksam för mer info.
   Mvh Christina

   • Hej, jag råkar ha en guru på alla typer av smådjur i bekantskapskretsen och här får du lite orminformation från denna mästare:

    Snokhonan kan lägga mellan 15-30 ägg. Framförallt i gödselhögar och komposthögar som utvecklar värme under förmultningen.

    ALLA ormar i Sverige är fridlysta vilket beror på att de förföljts över stora delar av Europa och försvunnit från många trakter. Fridlysningen betyder att ormar inte får dödas eller skadas. Man får heller inte ge sig på äggen.

    Undantag:
    Huggorm får infångas och flyttas om den påträffas på tomtmark. Om det inte är möjligt att fånga in ormen (Ring länsstyrelsens naturvårds enhet) och någon annan lämplig lösning inte finns samtidigt som det finns risk att någon blir biten, får djuret dödas.

    Och så lite onödigt vetande som avslutning:
    – Snoken lägger ägg varje år.
    – Huggormen “föder levande” ungar. (kläcks inuti honan)
    – Huggormen föder bara ungar vart annat år.

    Så, nu vet du allt du behöver veta om dessa små kryp och vad gäller snoken är den som sagt helt harmlös. Tror jag… 🙂

    • Christina

     Hej och tack för fin information. Min känsla för ormar står dock kvar, och de små krypen som var (är) hos oss, har på bästa sätt förflyttats till omkringliggande natur.
     Har tittat på bilder från ert vackra boende, vilket ställe! Och vilka vackra foto!
     Ha det så bra!
     Mvh Christina

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *