Månssons kok

Svenska Örkenkräftor, det blir inte bättre än så härDirekt från Örken och rakt ner i grytan. Ett par tjog svenska kräftor levererades vid vår dörr av hustruns kära syster och det dröjde inte många minuter innan koket var igång. Nu ligger dom små rackarna i sitt spad på altanen och svalnar så sakteliga.

Att koka kräftor är en konst, det trodde ni inte. Vårt recept kommer från min gamle VD och har följdaktligen döpts till ‘Månssons kok’ och ser ut så här om ni råkat komma över 3 kg av dessa livets små höjdpunkter:

  • 8 liter vatten
  • 325 g grovsalt utan jod
  • 8 sockerbitar
  • 2 burkar öl (mellis eller starkare, vi tar det sistnämnda)
  • Rikligt med dillkronor, och jag menar riktigt rejält rikligt.

I med en bunt dill i vattnet och låt det koka upp. Ut med den dillen och sen i med ca 10 kräftor i taget (dom största först). Låt det koka upp mellan avrättningarna och när dom sista små djuren slängts i fyller ni på med  rejäla mängder dill (snåla inte) och låter det hela koka i ca 8 minuter. Låt sedan dom ljuvliga små djuren kallna i spadet och ta bort dillen. Tänker ni av någon konstig anledning frysa in älsklingarna skall dom naturligtvis vara täckta av sitt eget spad.

Kräftor när dom är som bäst. Tack för det Månsson!

2 Kommentarer

  1. Ser otroligt gott ut! Serveras med öl & Jubileum?

  2. What else? Kommer att bli en riktigt anständig och korrekt fredagskväll 😉

Lämna ett svar till Dan Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *