Nypotatis vid strandkanten

nypotatis08flaskfile08Finns det något som går upp mot svensk nypotatis vid denna tiden på året? Skulle väl då vara en bamsig GT då men det är ju en helt annan sak. Och det ena utesluter ju inte det andra.

Det ligger till så här att min kära dotter förärat mig ett recept på ett nypotatisknytte, som hon högst troligen fått från sambon Dan som i sin tur stulit det från någon polare, och det är resultatet av det som ni ser här ovan. Dom små primörerna fick dessutom sällskap av en utbankad fläskfilé och mådde vad jag vet alldeles förträffligt.

Vill ni pilla ihop ett likadant knytte på grillen? Det rekommenderas starkt och här kommer den super-duper-hemliga inköpslistan för två riktigt rejält hungriga personer:

  • En bunt grön sparris
  • Ca 30 små gulliga nypotatisar (20 bagis kilot denna dag, billigt!)
  • Ca 10 lika gulliga cocktailtomater
  • Dillkvistar
  • Kapris i vätska
  • En rödlök
  • Vitlök (optional)
  • En skvätt matolja (optional)

Och här kommer så slutligen den ännu super-duper-hemligare proceduren:

  • Koka dom lätt skrubbade potatisarna i ungefär 10 minuter.
  • Skär bort en rejäl bit av roten på sparrisarna och koka resten i saltat vatten i ca 8 minuter.
  • Dela sparrisen i ca 2 cm stora bitar.
  • Ut med en rejäl bit folie och lägg en extra bit (viktigt) i botten.
  • Pytsa i potatis och sparris rättvist fördelat och toppa med 2 msk kapris i varje knytte.
  • Cocktailtomaterna delas på mitten, ca 5 per knytte.
  • Skiva rödlöken i halvmånar och fördela lite rättvist.
  • Krossa en vitlök i lite, mycket lite, olja och fördela i knyttena (optional).
  • Lägg en dillkvist eller två på toppen och toppa med 3-4 msk riktigt smör.
  • På med lite havssalt. Fast var lite försiktig.

Gör ett snyggt paket av det, ge det ca 10 minuter på grillen och sen är anrättningen superb. Och den tiden funkar ganska bra med tiden det tar för köttbiten att få sig en anständig grillning och tiden det tar för kocken att få sig en stänkare.

2 Kommentarer

  1. Dan

    Nu blir jag avundsjuk! Det är ju så gott! Vi har precis ätit pizza! Jag vet, det är som att svära i kyrkan, men nöden har ingen lag. Annika är på möhippa i Malmö, jag & barnen är själva hemma. Har ändå lyckats med att riva ut hela köket idag! Fy f-n vad det så ut undertill. Hade inte ork kvar att tända grillen kl. 17.30. Men en GT blir det… Bilder kommer snart på sjorrod.se.

  2. Hur gott som helst. Ser fram emot bilder. Nu är dags för min GT!!!

Lämna ett svar till Björn Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *