Det ska va’ gott å leva annars kan det kvitta…

bastutreh

Efter att ha kämpat med däcksbyte på två bilar skrek den gamla kroppen efter lite omsorg. Och eftersom det är den enda kropp jag har så lyssnar jag och tillsammans bestämde vi oss för en bastu med lite kall dryck. Drycken är väl kanske inte den godaste pilsnern som kan uppbringas idag men det dryper nostalgi om den. Den var favorit för 30 år sedan och bryggeriet hette på den tiden Appeltofftska, numera Krönleins Bryggeri, och ölpolaren lystrade till Kalmar-Johan.

Läppjande på den kalla pilsnern i bastun kom jag att tänka på när ovanstående ölpolare och undertecknad för nästan 30 år sen äntrade bastun på Hotell Ferrum i Kiruna. Där satt redan tre rejäla skogshuggare med en matchvikt på 120+ och med björkris i krattorna. Dom log när vi gjorde tappra försök att sätta oss , tempen låg för f-n på närmare 100 grader. När vi väl satt oss började två av gubbarna piska på varandra och den tredje slängde en jätteskopa vatten (måste ha rymt 5 liter minst) på stenarna. Effekten var fruktansvärd och de två nyanlända gossebarnen for ut som projektiler. Gubbarnas skratt måste ha hörts vida omkring, åtminstone hördes det i omklädningsrummet där vi satt och kippade efter luft. Och drack Tre Hjärtan förstås…

12 Kommentarer

 1. hehehe En del är tåligare än andra 😉 Charmig liten anekdot, låter som fint underlag för reklam för Tre Hjärtan. Du kanske skulle tipsa ölfabrikanten om detta och vem vet…du (och Kalmar-Johan) kanske skulle få ett livslångt supply på Tre Hjärtan som tack 😉

 2. Tanken är mycket god men tyvärr är inte Tre Hjärtan längre lika vass som den en gång var (eller som jag minns den var är kanske mer korrekt). Det har ju trots allt gått några år sedan Kalmar-Johan och jag stod för bryggeriets halva årsomsättning 🙂

 3. Dottern

  Ja, du fader! Hade jag bara haft åldern inne, hade du väl skickat mig till bolaget! Tre Hjärtan har ju endast ett positivt minne hos mig….. panta burkar!!! Det var en bra veckopeng på den tiden he, he, he 🙂

 4. Så sant, så sant. Den veckopengen tror jag skulle varit tillräcklig t.o.m. idag. Jag skall snart börja scanna in alla gamla diabilder, skulle inte bli förvånad om det dyker upp någon bild där du vandrar iväg mot Besto släpande på en stor svart plastsäck 🙂

 5. Mackan

  Haha du vet väl att man kan lämna in bilen och få hjulen bytta för en väldigt billig peng?

 6. Tänkte inte på det 🙂 Ingår det då också en pilsner?

 7. Typiskt ståkkhålmare att inte kunna ta ett hederligt handtag. Har du bastu, Björn? Jag visste att du var coolare än mig, men inte SÅ mycket coolare!

 8. Ett redigt gött krypin denna årstiden. Hugg ner några träd och bygg dig en, rekommenderas varmt. I sällskap med riktigt kall pilsner är det nog det närmaste himmelriket man kan komma utan att ta det sista steget.

 9. Det är ju förutsatt att man har har uppåtbiljett. Faktum är att jag redan HAR huggt ned träd, råsågat och öronmärkt dessa till bastupanel. Till vintern hugger jag aspar för framtida bastulavar. Di behöver ju ligga och torka lite innan de hyvlas, annars blir det nog snedare än det nu säkert kommer att bli ändå!

 10. Så talar en redi smålänning. Den däringa ståkkhålmaren hade säkert gått och köpt sig en byggsats för en billig penning. Jag håller på dig!

 11. ståkkhålmaren

  ståkkhålmare har inte bil 😉

 12. Jag vet, det är bara för att det inte finns några parkeringar vid Stureplan 😀

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *