Jakten på en brunnsskopa

För den som inte vet vad en brunnsskopa är (visste jag inte själv tills för en vecka sedan) så är det en skopa ytterst lämplig för att rensa bort skräp från botten av en brunn. Den lär visst även kallas kloakskopa om det är mer bekant.  Ni vet, en sån där öppningsbar skopa på långt skaft.

Och vad skall då jag med en dylik tingest till? För att göra en lång historia kort så orsakade en igensatt dräneringsbrunn helt plötsligt att det stod ett antal centimeter vatten i källaren. Att brunnen gav upp på detta viset kan ha sin förklaring i ovanligt mycket regn men framför allt en halvmeter gegga på botten bestående av gamla löv och alla andra naturprodukter som slunkit in genom stuprören (eftersom jag i vanlig ordning inte blivit färdig sätta upp lövfångare på alla rören). Nu är vattnet inte en total katastrof eftersom vår källare bara används som lagringsplats för icke ömtåliga prylar men icke desto mindre, det skall inte finnas vatten där. När brunnen tömts med hjälp av en sänkbar pump försvann även vattnet från källaren och vi kunde pusta ut.

Nu återstår bara att (1) fixa till källaren och (2) se till att brunnen funkar som den ska. Källaren är redan på gång att återgå till sitt gamla skick med hjälp av en avfuktare som ser till att fukten försvinner i ett nafs så det problemet är borta. Lite värre med brunnen och då kommer vi till pudelns kärna, brunnsskopan! Innan utloppet i brunnen återställs måste geggan bort men en brunnsskopa visar sig inte vara någon hyllvara direkt. Efter att ha kollat av alla nya byggvaruhus som dyker upp som svampar ur jorden, tre uthyrningsföretag, lokalbefolkning så blev det till slut napp hos kommunen som lovat låna ut denna åtråvärda pryl. Heder åt kommunen!

Det positiva med eländet är lite nya prylar i huset; en cool avfuktare och en häftig rörrensarpryl till högtryckssprutan. Inte så billigt kanske men det kostar att ligga på topp. Stay tuned om ni absolut vill veta hur det går med den här lilla dräneringsexpeditionen. Fortsättning följer.

Sensmoral: Fånga löven innan dom når dräneringsbrunnen!

2 Kommentarer

  1. hehe Björn, du är ju nästan lika prylfixerad som min make ;)”Häftig rörrensarpryl…”? Hrm… *skakar på huvudet*

  2. Boys Toys, man kan aldrig få för många och rörrensaren är en riktig höjdare. Du är väl nyfiken så du spricker så här kommer den:
    http://www.k-rauta.se/verktyg_3380.htm

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *