En enkel men god baconlåda

Hustrun jobbar stora delar av helgen så det blir några enkla varianter vid hällen. Lördagskvällen får bli en repris på gourmetbiffen (inget större offer kan meddelas) innan Kerstin drar sig mot lopplådan för att få några timmars sömn före nästa pass i allmänhetens tjänst. Söndagen är vikt för en baconlåda, tror den har hängt med i trettio år. Inget märkvärdigt, bara enkelt och gott.

Ni behöver följande till 4 standardportioner och ugnen används i ungefär 45 – 50 minuter (under den tiden plockar ni undan stöket, dukar och drar i er lite vin eller pilsner):

 • 10 – 12 hyfsat stora potatisar
 • 2 pkt bacon
 • 1 purjolök
 • 3 dl visp (what else?)

Sätt ugnen på 200 och smörj in en form. Skala och skiva potatisen samt purjolöken medan ni steker bacon i småbitar. Lägg ett lager potatis i botten och krydda med salt, vitpeppar och vitlök (optional) efter smak och tycke. Ovanpå detta lägger ni sedan bacon och purjolök och toppar med ett lager potatis som också får sig en omgång av kryddorna. Lägg på ett par klickar margarin, slå i hälften av grädden och in i ugnen. Efter halva tiden åker resten av grädden i.

Efter välförrättat värv låter ni anrättningen svalna lite, garnera med någon örtkrydda och servera med en smarrig sallad och Pain Riche. Smaklig måltid, garanterat gott!

6 Kommentarer

 1. Jag gjorde lådan i söndags, måste erkänna att den blev över förväntan bra, jag utvecklade iden o körde lite riven västerbottenost mellan lagrena oxå, blev en liten god och krämig konsistens då. 🙂

 2. Kul att det smakade. Västerbottenost låter häftigt, jag river nog ihop en liten hög nästa gång.

 3. Annelie

  Brukade göra en variant med pressad vitlök och dionsenap eller maille au miel vilket är dionsenap med honung en av mina favoriter. Bacon låda är super smarrigt.

 4. mattias

  men det står inte att man ska skala potatisen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *