Fredagskrubb – Heta Grytan

het2Förra fredagen var ju vikt för äventyret med ankbrösten (5 lökar av 5 möjliga) men eftersom det blev lite tufft med tiden blir denna fredagen en lugnare tillställning.

Dags för Heta Grytan, ett bra tag sedan sist men alltid gott, hyfsat starkt och snabbt. Käket står på bordet efter en dryg halvtimma och det inkluderar även tiden kocken behöver för att få i sig ett par kalla.

Nu brukar ju hustrun och jag kunna stoppa i oss ganska rejält, många gånger rent okynnesätande skall erkännas, men det här receptet borde egentligen räcka till fyra normalhungriga personer:

  • Ca 500 g fläskfilé
  • Chorizzokorv, ta två stycken
  • 1 röd paprika
  • 1/2 dl syltlök
  • 10 cornichos, inte nödvändigt men gott
  • 2 dl Arla 4 peppar & vitlök
  • Smör, what else!
  • 1/2 dl vatten

Skär köttet i skivor, stek i smör och lägg över i en gryta. Salta. Skär korven i skivor, stek lätt i smör och sedan i grytan med detta också. Kärna därefter ur och skär paprikan i mindre bitar. I med vatten, 4 peppar & vitlök och paprika i grytan. Låt det hela koka på svag värme under lock i drygt 5 minuter. Rör ner syltlök och cornichons och låt allt bli varmt. Garnera gärna med någon örtkrydda, visserligen överkurs men gott och en riktig fröjd för ögat.

Valfria tillbehör men jag satsar på Basmatiris och gärna någon god japansk soya. Mysdetaljer såsom snygg dukning, levande ljus och korrekta glas hör till. Och naturligtvis några kalla öl och ett par immiga Jubileums men det är ju en fullständigt onödig kommentar. Smaklig spis!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *